GINOP 1.2.8-20-2020-02796

GINOP 1.2.8-20-2020-02796
Modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések támogatása az OROSházaGLAS Kft-nél.

Modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések támogatása az OROSházaGLAS Kft-nél.

  • Szerződött támogatás összege: 60 000 000 Ft
  • Támogatás intenzitás: 51,52%
  • Projekt befejezésének dátuma: 2020.12 29.
  • Kedvezményezett neve: OROSházaGLAS Kft.
  • Projekt azonosító száma: GINOP 1.2.8-20-2020-02796

1./ A fejlesztés műszaki tartalma:

A projekt 2 berendezés megvásárlására és beüzemelésére irányult.

 

1./ Az egyik berendezés szigetelőüvegek távtartó kereteinek hajlítására szolgál. A berendezés opcióként tartalmazza a SWISS SPACER típusú távtartó hajlítási lehetőségét, továbbá 15 tárhelyre bővített alapanyag tárolót, valamint 10 db kerethajlító szerszámot is.

A berendezés a szigetelő üvegek közötti légrés biztosítására szolgáló távtartó keretek előállítását végzi. A keretek funkciója összetett. Részben statikai tartó funkció, biztosítja a hozzájuk ragasztott üvegtáblák rugalmas egyben tartását. Másrészt a keretekbe - belül üregesek - páraleszívó anyagot kell tölteni, ami biztosítja a szigetelő üvegek lezárt belső terébe bediffundáló nedvességnek az üveg élettartamán keresztüli lekötését. Harmadrészt a keretek hő szigetelő tulajdonsággal is rendelkeznek.

A kereteket a hatékony gyárthatóság érdekében a kerethajlító gép (jelen pályázat tárgya) állítja elő, az üvegtábla méretének és alakjának megfelelő méretben. A keret anyaga kellően lágy a hajlításhoz, de kellően merev is az alak pontos megtartásához. Az összetett tulajdonságok miatt a távtartó keretek anyagában és kivitelezésében is jelentősek a változások. A jelen beruházás során a meglévő két kerethajlító berendezésünk mellé azért vált szükségessé egy harmadik megvásárlása, miután egy ma a jó tulajdonságai miatt jelentősen előretörő kerettípust a SWISS SPACER-t meglévő gépeinken nem tudtuk meghajlítani. Ennek oka a szükséges nagyobb hajlító erő. A SWISS SPACER egy műanyaggal bevont hajlítható rozsdamentes acél anyagú keret. A műanyag bevonat miatt kiváló szigetelési tulajdonságú, míg a rozsdamentes hajlítható hordozó anyag nagy merevséget biztosít az üvegszerkezetnek. Ezek a hőszigetelő üvegek elsősorban középületek üvegezésére szolgálnak.  A keret anyaga a megrendelő által megfogalmazott igény szerinti. E nélkül a képesség nélkül kénytelenek voltunk a SWISS SPACER anyagra kiírt projekteket elengedni – pedig Társaságunk építőipari fő tevékenysége éppen ilyen projekteket céloz meg. Tehát ez a gyártóképesség nagyon fontossá vált számunkra, és mára ennek hiánya projektvesztéseket eredményezett. A gép megvásárlását követően ma már eredményesen tudunk pályázni az ilyen anyagkiírásokkal rendelkező projektek esetében is.

 

2./ A másik beszerzésre kerülő berendezés egy üveg peremsáv hengeres festésére alkalmas berendezés. A berendezés képes 3-19 mm vastag üvegen, maximálisan 5000 x 2550 mm méretben bármilyen színre festeni az üveg peremsávját. Ez építészeti termékek esetében felmerülő igény, amire eddig megfelelő gyártástechnológiánk nem volt, rendkívül gazdaságtalanul és minőségi kompromisszumokkal próbáltunk korábban megoldásokat találni ilyen vevői igények esetében.

A berendezést a meglévő hengeres festő és szárító sorba integráltuk, kihasználva a sorban levő szárító kemencét, ami ehhez az eljáráshoz is szükséges. Az integrálást a gépszállító végezte, mivel mindkét sor az ő gyártmánya. A megvalósult projekt lehetővé teszi a hatékonyabb versenyképesebb projekt pályázatainkat

 

2./ A fejlesztés szakmai eredményének a leírása és az eredmény nem számszerűsíthető egyéb tulajdonsága:

A beruházás számszerűsíthető eredménye az, hogy a COVID járvány ellenére vállaltuk és teljesítettük a dolgozói létszámunk legalább 90%-nak a megtartását.

Nem számszerűsíthető eredmények, hogy a projekt befejezését követően olyan gyártóképességeket tudtunk megvalósítani, amelyekkel eddig nem rendelkeztünk, viszont az építőipar egyre nagyobb fokon igényli azt. Ezek a képességek lehetővé teszik a versenyképes projekt pályázatainkat, ami a megfelelő szintű munkaellátást biztosítja. Ez nyilvánvaló módon lehetővé teszi a munkavállalói létszám minél nagyobb arányú megtartását. Fontos elem még, hogy társaságunk a Skandináv piacon jelentős mértékben jelen van. Ezek a gépek hozzájárulnak az export tevékenység megtartásához, vagy kibővítéséhez. Különösen fontos ez akkor, ha az építőipari ciklus Magyarországon hanyatlik. A beszerzendő gépek az európai élvonalbeli technikát képviselik így támogatják a Társaság technológiai megújulását.

GINOP 1.2.8-20-2020-02796
Képek száma: 31 db
GINOP 1.2.8-20-2020-02796
Copyright 2018 - OROSházaGLAS